Netherlands Compensation Commission Potocari
Website, voorlichtingsfilm en animatie
Opdracht
Hoe bereik je duizenden nabestaanden van een genocide?
Srebrenica is een beladen woord in Nederland. In 1995 viel de moslimenclave. Daarop volgde de deportatie en genocide van meer dan 8.000 moslimjongens en -mannen door Bosnisch Servische troepen. In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de Nederlandse Staat voor 10 procent aansprakelijk is voor de dood van circa 350 slachtoffers. Het betreft de groep mannen die aan het eind van de middag op 13 juli 1995 op de Dutchbat-compound in Potočari verbleven. De nabestaanden van deze groep slachtoffers kunnen bij de Nederlandse staat een verzoek tot schadevergoeding indienen. De Netherlands Compensation Commission Potočari (NCCP) is de uitvoeringsorganisatie van de schaderegeling met een kantoor in Den Haag en Sarajevo.
De commissie, dan een maand ‘oud’ en zonder naam, kiest in juni 2020 voor Off the Grid B.V. als bureau voor de internationale communicatiestrategie naar nabestaanden van de slachtoffers, de woordvoering naar internationale media en concept en uitvoering van de communicatiemiddelen.
Aanpak en resultaat
De Netherlands Compensation Commission Potočari (NCCP) is een nieuwe organisatie die in Bosnië en Herzegovina herkenbaar moet worden als dé organisatie voor de schaderegeling voor de familieleden van de circa 350 slachtoffers, die op de namiddag van 13 juli 1995 op de Dutchbat-compound verbleven.
In samenwerking met o.a. de Nederlandse ambassade in Sarajevo ontwikkelen we een communicatiestrategie met als belofte ‘laagdrempelig, betrouwbaar en snel’.
Onderdeel van de strategie is een voorlichtingscampagne over een periode van circa 3 maanden in meerdere regio’s en steden in Bosnië en Herzegovina waar nabestaanden wonen. De campagne bestaat onder andere uit interviews aan lokale media, een ‘Postbus 51 call’ voor televisie/online media en voorlichtingsbijeenkomsten aan organisaties van nabestaanden, zoals de ‘Moeders van Srebrenica’. Een en ander wordt ondersteund door een drietalige voorlichtingswebsite.
In fase twee van de communicatiestrategie richt de voorlichting zich op nabestaanden die in de diaspora leven. In samenwerking met Bosnische ambassades en organisaties van nabestaanden in de VS, Australië, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Montenegro wordt print voorlichtingsmateriaal onder nabestaanden verspreid. Tweede generatie familieleden van nabestaanden (leeftijd tot circa 45 jaar) worden geïnformeerd via online platforms van organisaties van nabestaanden.